Afbeeldingen

7.1 Het verschil tussen GIF en JPG afbeeldingen

Een afbeelding wordt in een bepaald formaat opgeslagen. Dat formaat kan je herkennen aan de extensie. In Windows kan je die extensie zien door de functie gekende extensie’s verbergen uit te schakelen. Dit doe je in de Windows verkenner in het menu Extra onder Mapopties in het tabblad Weergave. Daar kruis je de functie Bestandsextensies verbergen voor gekende bestandstypen uit. Zo zie je de extensie (en dus het formaat) van al je documenten en afbeeldingen.

De meeste afbeeldingen op internet zijn ofwel GIF op JPG (of JPEG) afbeeldingen. Deze twee formaten hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Een overzicht:

GIF JPG

Aantal kleuren 256 16,7 miljoen

Vervorming van het origineel Nee Ja

Bestandsgrootte Heel klein Klein

Best geschikt voor Logo’s, tekeningen met weinig kleuren Foto’s en tekeningen met veel kleuren (bvb. met schaduwen)

Vrijwel alle tekenprogramma’s ondersteunen deze formaten, Paint voor Windows helaas niet. Het gratis programma IrfanView  is een gratis programma dat afbeeldingen kan openen en opslaan onder een ander formaat. Je kan bvb. eenvoudige tekeningen voor je site maken in Paint voor Windows, die opslaan als bitmap (BMP), het enige formaat dat Paint ondersteunt, de afbeelding daarna openen met IfranView, voor Opslaan als kiezen en opslaan in een ander formaat (best ook in een andere map om het verschil te zien). Het formaat kan je kiezen onder Bestandstype in het Opslaan of Opslaan als venster, dit is trouwens bij elk programma zo. Op deze manier kan je gratis eenvoudige figuren maken voor je site.

Je kan natuurlijk ook programma���������������������������������s kopen om ingewikkeldere afbeeldingen te maken, maar dat is eerder weggelegd voor gevorderden die goed weten wat ze kopen. Enkele voorbeelden van zulke programma’s zijn: Paint Shop Pro (een redelijk eenvoudig alles-in-één programma), CorelDRAW (heel duur tekenprogramma, voor experts) en PhotoShop (duur programma om foto�����s mee te bewerken).

7.2 Afbeeldingen op je site plaatsen

Een afbeelding plaats je op je site met de volgende code:

<IMG SRC=”afbeelding.gif” WIDTH=”50″ HEIGHT=”100″ ALIGN=”middle” BORDER=”0″ ALT=”Dit is een afbeelding”>

Je hebt geen eindtag nodig. De elementen worden hieronder uitgelegd: SRC=”afbeelding.gif��� De bestandsnaam + extensie van de afbeelding. Dit element is verplicht

WIDTH=”50″ HEIGHT=”100″ Respectievelijk de breedte en hoogte van je afbeelding in pixels. Normaal kan je die ergens in je tekenprogramma zien (onder Image Information of het openen venster). Deze elementen plaats je best in de tag zodat de je browser een plaats voor je afbeelding kan reserveren in de lay-out voordat hij ingeladen is. Als je het ene element in de tag plaatst, moet je het andere er ook in plaatsen

ALIGN=”middle��� Dit element zegt hoe de tekst naast je afbeelding gepositioneerd moet worden. Ze kan de waarden top (bovenaan), middle (in het midden gemeten vanaf de onderkant van de letters), absmiddle (perfect in het midden) of bottom (onderaan) bevatten.

BORDER=�����0″ Dit element vertelt hoe breed het gekleurde randje rond je afbeelding in pixels moet zijn als het een link is (vgl. met een link die gekleurd en onderlijnd is). Dit laat je best op 0, omdat dat randje meestal lelijk is en je afbeelding verpest.

ALT=”Dit is een afbeelding” In dit element plaats je een beschrijving van de afbeelding. Op die manier weet je bezoeker al welke afbeelding daar zal komen voordat de afbeelding ingeladen is.